کترینا اینگلمن سوندبرگ

کترینا اینگلمن سوندبرگ

Catharina Ingelman-Sundberg

Catharina Ingelman-Sundbergs böcker har sålt i över 400 000 exemplar. 1999 belönades hon med Widdingpriset som årets författare av historiska romaner och populärhistoria i Sverige. Hennes böcker är hittills sålda till 14 länder.

Catharina ägnade femton år av sitt liv att som arkeolog söka efter vår historia på havets botten runt om i världen. Denna tid har hon skildrat i boken Bland hajar, karlar och vrak. I Norge har hon bland annat deltagit i utgrävningen av fregatten Lossen och har även varit anställd vid Norsk sjöfartsmuseum.

Som marinarkeolog dök hon på allt från vikingaskepp och ostindiefarare till slavskepp och försvarsspärrar utanför vikingastaden Birka i Mälaren.

Hon var även anställd vid Western Australian Museum i Perth där hon ledde arbetet med att bärga och utforska den holländska ostindiefararen "Zeewijk" från 1727. Om detta kan man läsa i den sjöhistoriska romanen Kampen mot bränningarna, klassad som en av de bästa sjöromanerna som skrivits på svenska.

Efter några år som marinarkeolog i Australien återvände hon till Sverige där hon arbetade flera år vid Malmö sjöfartsmusem och bärgade det vikingatida Fotevikskeppet utanför Skåne.

Därefter utbildade sig Catharina Ingelman-Sundberg till journalist vid Journalisthögskolan i Göteborg parallelt med att bokskrivandet kom igång. Förutom Kampen mot bränningarna och romantriologin Vikingablot, Vikingasilver och Vikingaguld har Catharina Ingelman-Sundberg även gett ut populärvetenskapliga faktaböcker, bl.a Boken om vikingarna och underhållningslitteratur som Tantlexikon.

Vikingaromanerna skildrar vad som hände när missionären Ansgar kom till Skandinavien för att kristna hedningarna, om vikingarnas härtåg i västerled och österled och om den starka vikingakvinnan. Böckerna har publicerats i flera länder.

Hon har även skrivit om vikingafurstinnan Ingegerd i romanen Mäktig mans kvinna och tre böcker från medeltiden. I romanerna Brännmärkt, Förföljd och Befriad berättar hon bland annat om Östersjöns sjörövare vitaliebröderna, den tyska Hansan och drottning Margareta. I Tempelbranden berättar hon om när Sverige kristnades och förstörelsen av Uppsalatemplet.

Idag delar Catharina Ingelman-Sundberg sin tid mellan det egna författandet och arbetet som frilansjournalist.

Snabbfakta om Catharina:
Utbildning:
* Adolf Fredrik musikgymnasium, student 1967
* Fil. kand i Historia, Konsthistoria och Nordisk och jämförande folklivsforskning 1970, Uppsala universitet. Därtill betyg i arkeologi och nordiska språk.
* Svenska sportdykarförbundets 1:a klassbrev 1971
* Skepparexamen 1981
* Journalistexamen 1986

Anställningar:
Dykinstruktör, AB Dyksport, Uppsala
Marinarkeolog och amanuens på Statens sjöhistoriska museum och Oslo Sjöfartsmuseum, Marinarkeolog och museiintendent på Western Australian museum, Perth och Malmö sjöfartsmuseum
Journalist på GT, Göteborgsposten, SVT Västnytt i Göteborg och Svenska Dagbladet, Stockholm.

Böcker:
Marinarkeologi, dykaren, arkeologen fynden, 1985
Kampen mot bränningarna, 1991
Den svarta ejderungen (illustrationer S. Hellmark), 1991
Bland hajar, karlar och vrak, 1995
Vikingablot, 1995
Vikingasilver, 1997
Vikingaguld, 1999
Boken om vikingarna, 1998
Stockholms dolda museer, 2000
Mäktig mans kvinna, om vikingafurstinnan Ingegerd, 2001
Forntida kvinnor, 2004
Tantlexikon, 2004
Brännmärkt, 2006
Förföljd, 2007
Befriad, 2009
Tempelbranden, 2010
Kaffe med Rån, 2012